Lustigheter

 

Drama på bondgården rond 1. Höstens regeringsbildning.

Medverkande: räven Åke, dvärgtuppen Krister, hönan Agda, pärlhönan Anne, brushanen Björklöve.

 

Detta har hänt: Räven kom in i hönshuset och började kalasa på innevånarna. En räv i den miljön betyder total utrotning. En del av besättningen sitter högt upp på sina pinnar och har därför undkommit rävens första attack. Högst upp sitter Anne hon har röda inslag i fjäderdräkten. Björklöve tillhör inte besättningen men övervintrar i värmen. Räven slickar sig om munnen tittar sig omkring och nu följer en diskussion om framtiden...


Åke: Nu är ni allt rädda för att jag ska äta upp er och slickar sig om munnen.

Krister: Vi kan väl prata som jämlikar, om du äter upp oss alla så har du ju inga hönor mer. Det kan ju bli din sista måltid här i trakten. Vi måste tänka på återväxten.

Åke: Det beror på om ni vill hålla på att föda upp fler kycklingar. Då kan jag skona er denna gång...

Agda: Jag lovar på heder och samvete att göra som du säger. Jag känner på mig att jag har mycket i mina äggstockar som kan bidra. Jag har väntat länge på att få säga detta.

Anne: Om du inte genast försvinner ska jag fixa så att gårdvaren Steffo tar dig. Jag gillar inte rovdjur. Och speciellt inte rävar.

Åke: Steffo är ofarlig jag har många av hans avkommor som medhjälpare. Men nu ska vi diskutera hur vi ska gå till väga för att säkra återväxten. Vi ska inte lägga alla äggen i samma korg utan placera dem på lämpliga platser både till höger och vänster.

Anne: Fy för den lede du ska inte få några ägg från mig, de ska säljas som närvärpa produkter. Här ska inga opportunister kläckas.

Krister: Får jag flika in tillsammans kan vi nå långt bara vi håller ihop. Åke får hålla till godo med den goda återväxten.

Åke: Kör till jag ska inte bråka längre om ni sköter er. Jag drar mig tillbaka till lyan och ungarna, de blir säkert glada att få höra att deras framtid är säkrad.

Björklöve: Jag vill inte bli beroende av någon nationalist och rasist. Jag säger absolut nej, inte ett steg i den riktningen. Jag vill inte hoppa i galen tunna.

Dramat på bondgården akt 2.

 

Medverkande: gårdvaren Steffo, tjurkalven Jonas, mössen Löv och Kol, pärlhönan Anne och brushanen Bjöklöve.

 

Detta har hänt: Efter den stekheta sommaren med missväxt har miljön inte varit som bäst här på gården. Rävens besök i hönshuset var ett resultat av allt som gått snett på senare tid. Vem som ska leda arbetet här på gården har därför dragit ut på tiden.

 

Anne: Härligt att få komma ut i friska luften ett tag. Usch för att sitta på pinnen tillsammans med uppblåsta Agda och Krister, han har nu t.o.m börjat rugga som en gammal höna.

Björklöve: Jag känner mig så upprymd, att som brushane blivit accepterad som jämlike här i den agrara miljön. Min tidigare kluvenhet kan ha bidragit till den här lösningen. Jag hoppade i rätt tunna för en gångs skull, tror jag.

Steffo: Bra att ni har kommit ut ur hönshuset, där inne brukar det finnas gott om loppor och annan ohyra. Som tur är har äggen skal. Kamrater sätt er här i ring runt mig så ska jag förklara läget nu efter den stora torkan.

Löv o Kol nickar instämmande i de övrigas utläggningar. Till sist säger Kol: Den här osten är inte gjord här på gården och den är heller inte miljömärkt, men god var den. Vi lever inte som vi lär men vi är ju så små.

Jonas: Jag vill också vara med varför är ni så aviga mot mig?

Anne: Du är ett riktigt nöt och det vill vi inte ha. Dina släktingar i Österland försökte utrota oss övriga en gång i tiden. Och vi vet att ränderna går aldrig ur. Håll dig på din kant. Liksom räven har du många in- och utgångar.

Steffo: Bra sagt Anne nu ska vi hålla oss spikrakt på vår kant och inte snegla till höger eller vänster. Vi är den nya mitten. Men trots allt är Jonas ett bra nöt, jag vill inte förskjuta honom totalt. Nu är vi klara med första ronden och den blev oavgjord.

Anne: Oavgjord det får stå för dig Steffo. Mina segrar är ju dina förluster och jag har inte fått nog. Förresten, sa vi inte att Jonas var ute ur leken din fuling. Det betyder att vår lilla samvaro numera har upphört. Inget mer vänsterprassel för den här gången. Bättre bud för denna brud min käre Steffo.

Björklöve: Jag satt nöjd med mina kort, men jag spela ju inte med hela leken. Jaså var Jonas fortfarande med det hade jag inte uppfattat.

Dramat på bondgården akt 3.

 

Medverkande: kalkontuppen Nore, gårdvaren Steffo, dvärgtuppen Krister, pärlhönan Anne.

 

Alla dramatiska händelser på gården har gjort att verksamheten gått i stå. Gården har inte kunnat leverera varor som tidigare. Tillväxten har varit noll. Lågkonjunkturen närmar sig med stora steg. Dock har det efter att alla djuren röstat kommit fram till ändringar i gårdens budget. Kalkontuppen Nore kom ut på ladugårdsbacken och höll ett brinnande tal.

 

Nore: Om ni inte kommer överens så blir det försäljning av hela klabbet, flera av er kommer att bli uteslutna ur gemenskapen. Jag har idag kommit fram till att Krister och Steffo till mig under januari månad ska redovisa vem som ska bilda gårdsråd. Krister får inte lämna sin pinne och Steffo får vara kvar i kojan tills ett färdigt resultat föreligger.

Steffo och Krister som var med på ladugårdsbacken byter några ord innan deras husarrest börjar.

Steffo: Hördudu Krister vi gör som vanligt håller varandra på avstånd. Anne försöker bara krångla till det hela genom att peka på oss. Det enda vi är överens om är minskad invandring och det är allt. Vi får inte skrämma bort våra sympatisörer...

Krister: OK, jag håller med. Inte behöver vi en så stark regering och vem skulle vara chef då? Nej såna lustigheter ska vi inte gå på. Vi ska nog få henne att krypa till korset, ska du se. Vi ska vara överens om att vi inte ska komma överens.

Steffo: Fy för den lede inte lämna kojan, då får väl Anne komma in i kojan. Det kanske var en bra idé då kan jag hålla henne kvar tills hon säger ja tack. Som gammal förhandlare har jag mina knep. Helst vill jag inte ha mössen kvar, de vill knapra på allt som är sött men säger nej till allt surt. När det gäller nötet Jonas honom måste jag försöka neutralisera, han kanske kan bli ambassadör i Moskva. Vad ska jag göra med LO, de lägger ju näsan i blöt jämt och ständigt. Jobbigt, jobbigt. LO borde i stället koncentrera sig på alla de medlemmar som idag gått över till räven Åke.

Krister: Sitta på pinnen då kan jag ju språka ganska fritt med Anne, hon sitter ju på pinnen under mig. Jag kommer att göra allt för att hon ska bli nöjd. I mitt jultal tog jag avstånd ifrån räven Åke. Men det räcker inte hon vill ha en brygga över till de rödgröna. Hur bär jag mig åt?????Jag har nu tappat fjädrar i flera dar kan det bero på mitt funderande tro...Usch ja man kan faktiskt bli naken på allt elände. Jag hör att det kommer nån, jo det är Anne som är på gång.

Krister: Hej hur mås det? Hörde du va Nore sa?

Anne: Ja hörde allt. Jag kommer inte att sätta min fot i kojan det förstår t o m en hönshjärna. Vill han prata får han göra det i kojöppningen. Jag ska hålla honom på halstret tills han mjuknar, annars inget lajban för den gossen. Och för din del ser det mörkt ut, din fjäderdräkt ser tilltufsad ut och din pondus är inte på topp. Jag tror att Björklöve har lösningen, om hans kamrater säger nej till Steffo så finns det bara ett alternativ kvar och det behåller jag för mig själv. Gott nytt år Krister!